Certifierade yogalärarutbildningar

– hur blir man en certifierad Global Yogi?


Vi är fast beslutna att upprätthålla en mycket hög kvalitet för undervisning och certifiering av Global Yogalärare. Vår certifiering är ett riktmärke, en kvalitetsstämpel som motsvarar den högsta nivån av utbildning och kompetensutveckling: Global Yoga certifiering.

Vad innebär Global Yoga-certifiering?
Vi har under flera år arbetat fram en väg för lärare att uppnå en hög nivå av kunskap och skapat en certifiering som symboliserar kvalitet. Vi har tagit ett aktivt beslut att inte tillhöra Yoga Alliance, vi har istället valt att skapa vår egen Global Yoga-certifiering.

Global Yoga certifierar de lärare som är kunniga kreativa, noggranna och medkännande. Dessa är lärare som kan leda en full sal, se elevernas kroppar, erbjuda lämpliga ändringar och justeringar, och skapa en väl organiserad och intelligent klass. Dessa lärare, till vilka Global Yoga lånar ut sitt namn, har också en förståelse för yogans filosofi samt har en egen teknisk skicklighet inom asana och pranayama. Global Yoga certifiering är en symbol för denna omfattande kunskap och har en hög status på den Nordiska marknaden.

Så går Global Yoga-certifieringen till

Steg 1: 100% närvaro på utbildningen
För att kunna certifiera sig krävs det 100% närvaro på de lärarledda timmarna/momenten (om du skulle missa någon timma kan du ta igen det med privata sessioner på egen bekostnad).
 

Steg två: Certifiering 100h
Deltagarna har sedan tre månader på sig att skicka in sina uppgifter samt filma en ledd klass. En panel av ledande Global Yoga lärare ger dig feedback på dina hemuppgifter och observerar din klass som du undervisar och skickar in. Endast lärare som kan leda en hel klass, se eleverna, erbjuda lämpliga aleternativ och assisteringar samt skapa en säker klass blir certifierade. När dessa uppgifter blivit godkända får eleven feedback med punkter för vidareutveckling samt sin certifiering. Du får ett fysiskt signerat certifikat på posten och vi registrerar dig som certifierad i vårt Global Yoga-register.

Skulle något uppstå som gör att eleven inte kan skicka in filmen inom tre månader är det viktigt att eleven medelar detta till sin lärare FÖRE deadline. Eleven kan då få dispens på tre veckor. Därefter tas inga filmer emot.

Lärare som blir Global Yoga-certifierade kan:

  • Undervisa yogaklasser på gym, yogastudios, arbetsplatser, konvent etc.

  • Börja assistera Global Yogautbildningar.

  • Titulera sina klasser Global Yoga (inget tvång, inga licenskostnader).

Steg tre: Certifiering 200h eller 500h
Önskar du fördjupa dig ytterligare – vilket de flesta väljer att göra! – kan du certifiera dig till 200-timmar genom att gå två valfria workshops inom loppet av två år (du får din andra workshop till 50% rabatt när du tar dina 200h inom 24 månader). När dessa två är slutförda och godkända kan du ansöka om ditt 200h-certifikat. För de två olika vägarna mot 500h-certifiering gäller detsamma. Antingen har du 5 år på dig att gå 6 workshops samt assistera en grundutbildning (du får din sjätte workshop till 50% rabatt när du tar dina 500h inom 5 år), eller ansöka till Global Yoga Mentor som sträcker sig över ett år. Efter avklarade utbildningstimmar ansöker du via mail info@globalyoga.se om ditt certifikat.

"Var beredd på att hela din värld - och ditt ego - kommer att skakas om. Det handlar om så mycket mer än ett certifikationsbevis för att blivit lärare. Min vardag gick tidigare ut på på att överleva snarare än att leva. Genom en kioskvältar-power workshop med den professionella, inspirerande tough love-läraren Johanna Andersson följt av en grundande (hehe) grundutbildning med lika proffsiga, varma Sofia Löfstaf och assist Pernilla Lorentzen fick jag ta mig tusan livsenergi! (Tack alla tre brudar, jag tänker på någonting ni lärt mig varje dag.)

Förutom helt fantastiska grupper av yogis, som alla bemött mig med kärlek, öppna sinnen och nya kloka insikter tar jag tar med mig att våga lita på att allting händer av en anledning. Saker kommer in i ditt liv precis vid rätt tillfälle. Bara andas och have a little faith så händer det! Heja livet!" - Anna S.K

Global Yogas ståndpunkt i förhållande till Yoga Alliance

Yoga Alliance är en Amerikansk branschorganisation som erbjuder medlemskap för yogalärare och yogaskolor. De startade så smått 1997 och har i samma takt som yogabranschen växt enormt. De erbjuder riktlinjer för yogalärarutbildningars läroplaner och upplägg, för att främja en hög nivå inom branschen.

Inom Global Yoga håller vi helt med om att det bör finnas riktlinjer och normer för yogalärarutbildningar. Självklart vill vi alla ha kvalificerade och grymma lärare! Men faktum är att det inte finns något rimligt sätt att utforma och genomföra en central standard som helt gör de många olika traditionerna och former av yoga rättvisa. YA har absolut en roll att spela på marknaden, som en form av "Better Business Bureau" för yoga, men är enligt oss inte en fullgod ackreditering. De enda genomförbara kontrollerna av standarden för en yogalärareutbildning är de som utbildarna etablerar för sig själv.

Inom Global Yoga valt att skapa utbildningar/workshops utifrån våra gedigna erfarenheter. Många inom branschen hänger upp sig på antalet timmar, men enligt oss är det absolut inte endast i antalet minuter du sitter i yogasalen som kvalitén ligger. Det handlar inte om hur lång en yogautbildning är, utan om vad den faktiskt innehåller och hur det förmedlas (YA kontrollerar bara antalet timmar, inte kvalité eller exakt innehåll).

Det för oss till tillbaka till problemet som YA vill lösa men själva dras med: hur kan man främja en hög kvalité på yogalärarutbildningar? Om vi vill förbättra utbildningarna generellt (vilket vi självklart vill!) tror vi på Global Yoga att det måste komma från de yrkesverksamma yogalärarna själva och de grupper/yogis de arbetar med, snarare än en godtycklig central myndighet. Därför har vi gjort ett aktivt val att inte betala en avgift till YA och registrera Global Yoga som skola där. Vi är dock öppna för medlemskap i framtiden om organisationen skulle förändras. Tills dess är vi trygga med att vi med råge möter Yoga Alliances kriterier, och dessutom toppar dem med vår egna kvalitetsförsäkran som idag har en mycket hög kredibilitet på marknaden.

Läs gärna mer om YA här samt kritiska röster här för att skapa din egen åsikt.